لوستر آبکاری یکی از محبوبترین انتخابها برای دکوراسیون داخلی به شمار میآید، زیرا این نوع لوسترها نه تنها ظاهری براق و لوکس دارند، بلکه با توجه به لایه محافظی که در فرآیند آبکاری بر روی سطح آنها اعمال میشود، مقاومت بالایی نیز در برابر رطوبت و زنگزدگی از خود نشان میدهند. لوستر آبکاری شده در انواع مختلف از جمله مدلهای کلاسیک، مدرن و فانتزی موجود است و برای هماهنگی با سبکهای مختلف دکوراسیونی گزینههای بسیار جذابی به شمار میرود.
امروزه استفاده از لوستر برای زیبایی خانه رایج می باشد. ولی پس از گذشت مدتی دیگر لوستر درخشندگی قبلی را ندارد یا به اصطلاح لوستر سیاه می شود. زیبایی و درخشندگی ویژگی هایی بسیار مهم و جدایی ناپذیر از لوستر هستند، به همین خاطر در صنایع روشنایی، برای ایجاد درخشندگی و دوام بر روی بدنه لوسترهای فلزی، فرایندی به نام آبکاری انجام می شود. موضوع اصلی این مقاله از مجله خبری مهر و ماه لوستر آبکاری شده است. تا انتهای این مقاله با ما باشید تا علت سیاه شدن لوستر و روش آبکاری لوستر را به شما می گوییم.
فرهنگ لغت آمریکایی لوستر را به عنوان یک لامپ روشنایی تزئینی شاخه دار تعریف میکند که شامل تعدادی لامپ یا شمع است و از سقف آویزان میشود. برای ایمنی در برابر آتش، در مدلهای امروزی به ندرت از شمع استفاده میشود. بسته به طرح تزیین، مقیاس اتاق شما و پریزهای الکتریکی موجود، مدل مناسب را انتخاب نمایید.
فلز برنز آلیاژی از فلزات مس و قلع است. تمامی لوستر های برنزی از برنج ساخته شده اند که دلیل آن انعطاف پذیری بیشتر برنج ، طلایی تر بودن رنگ آن نسبت به برنز، مقاومت بسیار بالا در برابر کدر و اکسید شدن و عدم تغییر رنگ است. همچنین برنج بعد از طلا، پلاتین و نقره جلوه زیباتری نسبت به سایر فلزات دارد.
از سری لوسترهایی که به لوسترهای برنزی معروف است، معمولا به دو صورت شاخه ای و کریستالی تولید می شوند. این سبک از محصولات ، یک جنس اصلی بدنه و یک لایه آبکاری تشکیل شده اند که هر دوی اینها در سیاه شدن لوستر به صورت مستقیم تاثیر گذار است.
بدنه این لوستر ها در بالاترین کیفیت از جنس برنج تولید می شوند که فروشندگان اصلاح برنز را به جای برنج استفاده می نمایند تا بتوانند محصول خود را با قیمت بسیار بالا به فروش برسانند ولی به این نکته توجه کنید که تقریبا هیچ تولید کننده ی لوستری برای ساخت محصولات خود از آلیاژ برنز استفاده نمی نمایند. ولی این نکته را هم باید در نظر داشته باشید که آلیاژ برنج بهترین گزینه برای ساخت لوستر می باشد. اما سوالی که پیش می آید این است که جنس بدنه یا در اصطلاح زیر کار لوستر، چطور باعث سیاه شدن آن می شود؟
پاسخ این سوال این است که فلزات به دو شکل در دسترس هستند، فلزاتی که در مجاورت آب یا هوا اکسیده می شوند و فلزاتی که در شرایط نرمال آب و هوایی اکسید نمی شوند و یا این امر بسیار کند انجام می شود. فلز برنج یکی از آلیاژهایی است که در مقابل اکسید شدن کاملا مقاوم است و در زبان عامیانه زنگ نمی زند ولی اگر به این آلیاژ مقداری فلز آهن اضافه شود، آنجاست که فرایند اکسید شدن شروع شده و همین امر باعث تغییر رنگ لوستر خواهد شد. هر چه قدر میزان آهن مورد استفاده شده در بدنه لوستر بیشتر باشد احتمال سیاه شدن آن هم بیشتر می شود.
پس اگر نمی خواهید به مرور زمان لوسترتان سیاه شود در هنگام خرید به جنس زیرکار آن دقت کنید و از محصولات برنجی خالص استفاده نمایید و یا از لوسترهایی که از فلزی مثل آلومینیوم و یا زاماک در ساخت آن ها استفاده شده است چون این فلز ها هم در برابر اکسید شدن مقاومت خوبی دارند و در شرایط مرطوب نیز جوابگو خواهند بود.
لوستر برنزی از نظر فضای نصب به دو نوع دیواری و سقفی تقسیم می شود؛ اما به دلیل زیبایی که دارند، محیط هایی که شکوه و جلال خاصی دارند نظیر سالن های تشریفاتی، اتاق های پذیرایی وغیره می توان آن را نصب کرد؛ چراکه جلوه خاصی به آن می بخشد.
این نوع از لوسترها همانطور که از نام آن برمی آید، بیشتر برای دیوار بالای تخت یا مبلمان قابل استفاده است.
برای استفاده در تمامی محیط ها به خصوص اتاق پذیرایی مناسب است. با نصب آن در آشپزخانه، می توانید سبک متفاوتی از دکوراسیون را اعمال کنید.
هدف از انجام فرآیند آبکاری الکتریکی، رسوب دادن نیکل، طلا یا نقره روی فلزات است. امروزه آبکاری الکتریکی در مقایسه با گذشته پیشرفت های خیلی زیاد تری داشته است و نه تنها مرحله پایانی در خط تولید بعضی محصولات است، بلکه برای ایجاد پوششهای محافظی مثل کادمیم، کروم یا اکسید آلومینیوم روی قطعات نیز به کار برده می شود. همچنین میتوانید فرآیند آبکاری لوستر در خانه را نیز انجام دهید .
اساس آبکاری الکتریکی به این صورت است که در اثر عبور جریان مستقیم از یک الکترولیت، فلز محلول در آن روی کاتد رسوب کرده و به این ترتیب مقداری از آند وارد محلول می شود، به این ترتیب الکترولیت ثابت می ماند.
فرایند آبکاری عموما برای رسوب دادن نیکل, طلا یا نقره روی فلزات گفته میشود .این فرایند برای ایجاد پوشش های محافظتی مثل کادمیوم,کروم یا اکسید آلمینیومروی قطعات به کار میرود.
کیفیت رسوب الکتریکی بر حسب کاربرد آن تغییر میکند .اگر هدف از آبکاری این باشد که برای مدت کوتاهی از زنگ زدن جلوگیری کند ممکن است پوشش نازکی هم کافی باشد ولی اگر شفافیت رسوب نیز مهم باشد در این صورت کیفیت بالاتری طلب خواهد شد . کیفیت رسوب های نازک از طریق آزمایش اندازه گیری ضخامت و مقاومت خوردگی تعیین میگردد.
همچنین در آبکاری شست و شو اهمیت زیادی دارد و عملیات فوق به طور مختصر توضیح داده میشود:
انتخاب یک لوستر آب کاری شده میتواند جلوهای متفاوت به فضای شما ببخشد و با نورپردازی منحصر به فرد خود، به محیطی دلپذیر و شیک تبدیل شود. این نوع لوسترها بهویژه برای فضاهایی مانند سالنهای پذیرایی و اتاقهای غذاخوری بسیار مناسب هستند. همچنین، با توجه به تنوع طرح و رنگ در لوسترهای آب کاری شده، امکان انتخاب و هماهنگ کردن با سایر عناصر دکوراسیون داخلی فراهم میشود که میتواند زیبایی محیط را دو چندان کند.
همانطور که بالاتر به آن اشاره کردیم آبکاری لایه نازکی است که پس از ساخت قطعات لوستر به صورت پوشش روی آن ها قرار داده شده تا علاوه بر زیباتر شدن آن، در برابر پوسیدگی و… نیز محافظت گردد.
اگر جنس زیر کار شما خوب باشد ولی آبکاری شما بی کیفیت باشد، به تدریج قسمت هایی از رنگ لوستر آبکاری شده شما تغییر رنگ خواهد داشت و در مواردی سیاه خواهد شد. در عین حال اگر جنس بدنه اصلی لوستر مناسب نباشد ولی آبکاری بسیار مناسبی داشته باشد، احتمالا دوام لوستر بالاتر خواهد بود.
نیکل در اصطلاح آبکاری مادر محسوب می شود. نیکل بعد از تمیزکاری قطعات به روی آن ها می نشیند و پوشش محکم و جلای خاصی به قطعه ایجاد می کند.
کروم خود به تنهایی فقط در سخت کاری قالب ها استفاده می شود . البته استفاده از کروم بر روی نیکل هم می تواند علاوه بر اینکه جلوه ویژه ای ایجاد می کند، پوشش سختی بر روی نیکل به وجود آورده و ضخامت قطعه را تا چندین سال افزایش می دهد.
صدفی همان نیکل می باشد ، اما تنها تفاوت آن ها مات بودنشان است . آبکاری صدفی بیشتر با هدف افزایش زیبایی قطعات ترکیبی لوستر، نرده و شیرآلات استفاده می شود. البته نیکل مات خود به تنهایی هم مانند نیکل براق کاربردهای مجزایی دارد.
از آنجایی که استفاده از رنگ طلایی بسیار محبوب می باشد، استفاده از آن در آبکاری به روی قطعات فلزی نیز بسیار رایج است. در آبکاری طلایی، مرحله اول آبکاری با نیکل است و آبکاری با طلا پس از نیکل براق و نیکل صدفی انجام می شود .
از پوشش یک لایه مس، اکسید کربن و با کمی پرداختکاری و پوشش کیلر به ساخته می شود.
آبکاری با رنگ زرد، همانند طلا و نقره بعد از نیکل به روی قطعه می نشیند و تقریبا همرنگ طلا است.
لوستر های سقفی دارای سینی هایی می باشند که به سقف متصل می گردد، عموما این سینی ها از جنس استیل هستند. سینی های استیل به دو شکل تولید می شوند، سینی استیل بگیر و سینی استیل نگیر.
قطعات برخی لوستر ها نیز با حلقه های فلزی به سینی محصول نصب می شوند که چنانچه این حلقه ها نیز آهنی باشند سیاه خواهند شد. این امر برای سایر اتصالات نیز صادق است. این قطعات معمولا در اندازه های کوچک و تعداد بالا در لوستر استفاده می شوند ولی پس از سیاه شدن تاثیر بسیار منفی بر ظاهر کل لوستر خواهد گذاشت.
سینی های بگیر از مغزی آهن بوده و با آبکاری استیل پوشانده می شود. و مغزی آهن موجود در سینی سبب پوسیدن آن از داخل و تغییر رنگ محصول خواهد شد. ولی سینی های نگیر از این موضوع بری هستند.
در برخی لوسترهای سقفی همانند لوستر ریسه ای علاوه بر سینی از سیم های فلزی نیز استفاده می گردد که این سیم ها نیز به صورت آهنی و استیل مورد استفاده قرار می گیرند که کاملا مشخص است که نمونه آهنی در شرایط مرطوب و به مرور زمان زنگ زده و سیاه خواهد شد.
زمانی از آبکاری تزیینی استفاده می شود که هدف از آن افزایش چشم نوازی سطح محصول است و پوشش ایجاد شده کاربردی از نظر فنی نداشته باشد. آبکاری لوستر در صنایع روشنایی نیز اغلب از نوع آبکاری تزیینی است.
آبکاری کاربرد و انواع گوناگونی دارد و میزان انتظار از کارایی یک قطعه یا محصول به همراه در نظر گرفتن ویژگی های فنی و اقتصادی است که تعیین کننده نوع پوشش آبکاری است. برای مثال پوشش های زیر در صنعت کاربردهای بسیار زیادی دارند.
پوشش های روی از طریق آبکاری با امکان ترکیب با کرماته کاری، لایه های آلیاژ روی، پوشش ترکیبی مس/نیکل/کروم و یا پوشش های نیکل شیمیای ، کروم سخت، آنودایزینگ نقره و آب طلا و پوشش های متنوع دیگری که دارای نتایج مختلف برای آبکاری کاربردی می باشند.
هدف از لوستر آبکاری شده محافظت در برابر خوردگی و استهلاک، همراه با حفظ زیبایی ظاهری برای بسیاری از محصولات ضروری می باشد. برای مثال برای قطعات مورد استفاده در صنایع خودروسازی و صنایع تولید لوازم خانگی، بسیار مهم است که علاوه بر افزایش دوام و استحکام، زیبایی سطح دچار مشکل نشود. د راین موارد از آبکاری، به عنوان تلفیقی از محافظت و زیبایی استفاده می شود که به آن آبکاری تلفیقی می گویند.
کلام پایانی
ما در این مقاله سعی کردیم که به بررسی فرآیند آبکاری و انواع آن در صنایع روشنایی پردازیم. همچنین شما میتوانید برای آبکاری لوستر خود مقاله چگونه لوستر خود را آبکاری کنیم را مطالعه فرمائید . آبکاری بدنه لوسترها با هدف درخشندگی بیشتر و افزایش عمر محصول با بالاترین کیفیت انجام می شود تا رضایت شما مشتریان گرانقدر به طور کامل تامین شود.
صنایع لوسترسازی مهروماه بابیش از 35 سال سابقه ی درخشان درزمینه طراحی و تولید انواع لوستر و چراغ های تزئینی درخدمت مشتریان عزیز میباشد. این مجموعه باکادر مدیریتی وفنی مجرب بادرنظر گرفتن تمام سلایق یکی از پیشگامان عرصه نورپردازی درکشور بشمار می آید. تمام محصولات ما در بخش های مختلف و مورد نیاز ریختگی ، آبکاری ، پرداخت کاری ،مونتاژ وکنترل کیفیت به تولید رسیده و به بازار عرضه میگردد
طراحی سایت و بهینه سازی سایت گروه فنی مهندسی سیف دیزاین
دیدگاهتان را بنویسید